viernes, 28 de septiembre de 2012
CALDU DE BERZAS CUN CALABAZÓN
Loutru día chegou-me’l subrinacu miou piquenu a casa
feitu’n mamarrachu. Mal rayu me fienda
si nun traía las urechas todas furadas cumu
lus gurinus el fucicu cuandu tan alambraus pa que nun fucen ya tumben la
puerta’l curriechu, todas chenas d’alambres ya las cexas ya las narices
tamién. You nun pudia agüechar ni un mumentu pa él. Na más arimá-me a él dixitse: ¡Melandrín! tas feitu una bona calmidá, munín; ou vas asina cun esi caretu ya esas pintas. Paeces un antroiru.
Peru él ríase ya nun sei que farfutsaba pu lu baixu de carcamal ya de trastu viechu,
peru catsou la bouca ya nun me cuntestou nada. La nuviaca ía paecida a él;
paeme a mí que xuntou-se Xuan cun Pedru. peru al menus etsa nun anda asina cargada d’alambres ya de fierrus pul caretsón, cumu
fai este fatueiro de subrín miou.
Esti demoniu de rapazacu ía el que ta pa Madrí cuna sua tía Dulores; sí, ya vus lu dixe fai poucu tuvía, que esti nenu,
anque ía un murriacu piquenu, ya
tien nuviaca pa encamá-se cun etsa ya
tou, cumu sua mai nun lu regaña nin lu riprende nada, él fae lu que quier; asina ta
desalertau del tou. Etsa ía muitu flacucha, miánicas paez una vara de culgar las murcietsas, peru minudu tipu tien,
paré una artista. Acurdareis-vus de cuandu vus cuntei que este par de
melandrinus nel branu pasau tuvienun
aiquí pul tiempu de la yerba, ya pasabanse las nuetis enteras faciendu la
xirigonza, esfuchigandu ya espatarexandu nu cubil; etsa, daba unus riblincus que dios nus tsibre.
Algunus días bien pinsei que rumpian el trangalazu del sumier que fuera de miou
buelu. Se ve quel merdeiru esti fuzaba netsa cumu si fora‘l melandru nu maíz. Ya etsa encantada, home non;
minuda tsagartona ta feita.
Peru outru amiente esta nenaca, ía la cundenada escazana cumu etsa sola ya ta
siempre alietsa pa tou. Ya tsimpia, a cada poucu anda tsabucánduse. Esta mañena, na
más tsevantá-me you del camastru, sigún
baxaba pa la corte a mucir la Cachorra, escapau saliu etsa del sou cuartu ya intrugoú-me que si ya taban madurus lus
calabazones que tengu semaus na currada. You miánicas quedei apaxarau, ya
cuntestei-tse que non, que anque taban cuchiend’un poucu de culore marietsu
anaranxau, entuvía lus gochus nun los
querían asina purque taban verdes en cisgua. Nese mumentu etsa díxu-me que nun
yera pa que lus cumieran lus gochus, non;
etsa quiríalus pa faer una cousa extraña que chamou-tse algu asina cumu pudin… de calabazón. You, nesi mumentu, dixe pa min: esta nenaca ta tsouca da feitu; agora cun estu de la crisis vamus a tiner que
cumer hasta la chavaza de lus gurinus purque ya quier fartucá-nus a tous cunus calabazones,
tamus aviaus; siguru que espués escumenzará cunus nabus ya
cunu maizón yal panizu de lus xatus. Peru explicoú-me que etsa pa tar flaca ya
lixera de cadriles asina cumu ta, tien que cumer a minudu desi mexunxe, feitu
cun calabazón xuntu a una pouca de rimulacha cun alguna pataca. Peru patacas
poucas. Tamién tse echa unas fuechas de ruda. You dixitse: ¡rapacina! Tas tola del tou. Esu que me tas falandu son
cousas de bruxas. Nun ves que la ruda ía una planta que cheira muitu mal ya ía
vininosa, pur esu andan cun etsa solu las mucheres bruxonas que sacan el mal del güechu del cuerpu a lus
embruxaus. Etsa quedou-se quieta de pía, cumu si fora un espantapáxarus, nu estroucasa ya nun me dixu más. Espués, pinsoulu
mexor ya cuandu se puxo a fae’l caldu de berzas pa la xanta de mediu día, díxu-me
que tse truxera un cachu de calabazón que lu quiría, verde ya tou, pa echar nu pote. You tsevantaba las patas de
risa pinsandu nu muntón de calabazas que tsevei de rapaz cuandu tses intrugaba
a las blugueras d’aiquí, que yeran algu melindrosas, si quirian beitsar cumigu.
Peru asina ya tou, tseveitse-lu, ya pa
atsí lu mitiu pal pote esta mucher.
Parta-me un rayo si cuando escumenzamus a tsapa’l caldu tous diximus que paecía que taba un poucu
engrutsau purque nun cuciera del tou, peru que sabía muitu bonu. Hasta la Rulindes, que vienu a casa
a pur un poucu de tsieldu p’amasar la furnada’l pan, prubou una garcetsada del caldu n’ascudietsa piquena, ya dixu que tse gustara muitu. Cúmu siria que, d’agora pa delantre, etsa tamién iba a escumenzar a faer el putaxe
cun un poucu de calabazón.
You atsouquezcu del tou cun estas rapazacas d’agora.
Dientru de poucu tiempu, cumu sigamus asina, vamus a tiner que faer na casa pa
xantar un caldeiru de chavaza solamente, que va valé-nus pa lus gochus, pa las pitas ya pa nos. Ya’l casu ía que las galdrofas que
amaña esta rapazaca madrileña saben muitu bien; ía salerosa ya dispuesta cumu
etsa sola. Tous lus mastrochos que fae, tan cumu pa retsambé-se las dedas. Miánicas que sí.
Lus rapaces del cunventu de Corias que vayan a fartase’l sábado a la Budega Narcea, que agüechen bien pur si el caldu tsieva
tamién calabazón. Tsevara-lu de sobra.
Tsevará de tou, hasta sebu de castrón.
A esta parexa de melandrinus de mia casa,
intruguei-tses hasta cuando diván a tar aiquí cun nos, ya cuntestánun-me que pocus días más, purque taban asperandu-lus, outrus quinquilleirus
cumu etsus, que tampoucu tienen nada que
perder, pa ir a una casa rural desas que
pur aiquí chamamus-tses Casas de Aldea, pa pasar atsí xuntus unus días
relaxaus. Dixe you pa mí: sí, será de lu riventaus que tais de tantu trabachar,
fulgazanes. Ya nun quise sabere nada más purque siguru que estus pelgares faen cama
ridonda ya tou entre tous etsus. Minudus alicates tan feitus. Etsas son unas pelandrinas, ya etsus unus pelgares, tal que xuntou-se la
fame cunas ganas de cumer. Esu seilu you bien, ya de buena tinta. Peru atsá
etsus. De lu sou gastan. Pur mín cumu si quieren puné-lu al sol todas las
mañenas de xelada, oh. ¡Fartus se agüechen de tantu fuchigar, coooño!
“Jesusín”,
el pelgar
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2 comentarios:
Bueno Jesusin,ya veo que tas ahi, contandonos tus historias,pero yo creo que tabas mejor en la comida de todos tus antiguos amigos,alli tenias que tar pa animar un poco el cotarro y de paso llevar la receta del potaje,que seguro que lo haces muy bien, tambien invitar a la Rolindes como buena vecina que es,porque como tas soltero se admiten compañeras o amigas,bueno eso creo, que no haya inconveniente,asi que haber si te animas y nos das una sorpresa,porque neno tienes que salir algo del pueblo y dar una vueltiquina por ahi, pa cambiar de aires,pues desde que te dejo la Gumer,parezme que tas un poco aburrido,asi que anda animate.
“Jesusín”, no estaría de más que atendieses a lo que te dice Mamen y asistieras mañana a la comida con tus antiguos compañeros. De paso, podías enseñarles a los del “catering” tu nueva receta de ese novedoso caldo de berzas con calabazón que se hace en tu casa últimamente; igual tenía más éxito que el que tuvo el de ellos el año pasado en la bodega.
Si te guías de mi consejo, no debieras echar tantas pestes de los abalorios que se ponen los jóvenes en la cara y cuerpo a modo de indio amazónico. Tú, como mozo soltero que eres, también debieras adornarte un poco para pasar por progre y algo moderno. De lo contrario no rascarás bola. Hazme caso, ya verás cómo te cambia el panorama.
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